JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Embedded World: Den uppkopplade råttfällans era

EMBEDDED WORLD Nyss hade konstruktörerna händerna fulla med att designa sig runt komponentkrisen. Nu har de börjat kunna innovera igen. Det är en spaning från Digikeys Mike Slater och Brian Metelak.

– Har du tänkt på att om du jämför prylarna hemma för 5–10 år sedan med idag så är allt mer uppkopplat nu, spanar Mike Slater på komponentdistributören Digikey.

– Jag har en uppkopplad sprinkler hemma där jag kan läsa av förbrukningen. Och jag kan styra temperaturen hemma från telefonen.

Hans kollega Brian Metelak och Elektroniktidningens utsände bekräftar. Det uppstår en liten tävling.

– Jag inte styra temperaturen hemma, men jag kan styra den i bilen. Jag skulle kunna starta laddningen också nu – elen kostar bara några öre idag, säger Elektroniktidningen. 

– Och så fick jag en Bluetoothstyrd kaffekoppsvärmare i födelsedagspresent.

– Självklart! Ember? Det finns en annan med högtalare också. Jag vet inte varför den har det, skrattar Mike Slater.

– Vi har en kollega som brygger öl. Han visade hur han kunde logga in på en app och starta kylning av en sats. Han får höra bubblandet, berättar Brian Metelak.

– Min granne har en uppkopplad råttfälla – han kan se offret, berättar Elektroniktidningen. 

– Vi älskar den här utvecklingen, ler Brian Metelak nöjt.

Han ler för att Digikey distribuerar komponenter till alla de här prylarna. Och det kan de inte få nog av utan de gör allt de kan för att sänka tröskeln och sprida förmågan att koppla upp råttfällor till ännu fler.

Vi hamnade i pryltävlingen när han berättade om de modulära plattformar som finns för att experimentera och kombinera kort med allsköns processorer, gränssnitt och sensorer.

Digikey visar upp Sparkfuns plattform Micromod i sitt mässbås. Även ST, Arduino, Adafruit, med flera, har motsvarande upplägg.

Det gör det enklare att testa idéer. Och gör även att det går snabbare att komma till skott.

– Det finns en trend mot "rapid prototyping". Designcyklerna blir allt kortare. Det brukade vara arton månader. Nu är det sex månader och ännu mindre, säger Brian Metelak.

Partnern Labsland – grundad av en grupp spanska lärare – levererar till och med experiment på distans. Du behöver inte äga det fysiska kortet. Du loggar in på en labbänk via webbläsaren, laddar kortet med kod och får se hur dioder blinkar och armar roterar. Men glöm inte boka bänken i förväg!

Pandemins komponentkris är över och lagren är fyllda igen. Digikeys eget sortiment är uppe i 15,3 miljoner produkter från 300 leverantörer.

– Innoverandet har börjat igen för både leverantörer och deras kunder, säger Brian Metelak.

Han sätter startpunkten till för runt sju månader sedan. Då började aktivteten öka. Och han säger tvärsäkert att nästa år får se en fortsatt tillväxt.

– Vi såg inte så mycket innovation under 2021 och 2022, säger Mike Slater. 

– Varken hos kund eller leverantörer. Men 2023 började det accelerera. Och det fortsätter under 2024 – det kan bli ett rekordår för nya produkter. Vi ser innovation på en helt ny nivå.

Varför slutade de innovera?
Brian Metelak funderar och spanar att det fanns en tid då konstruktörna inte hade tid att skapa nya produkter eftersom de var fullt upptagna med att omdesigna gamla produkter till de komponenter som fanns på lager.

– Och projekt fick utgå från tillgänglighet. De kollade upp vad som fanns och designade efter det snarare än efter vad de önskade. Men nu finns allt. Nu kan de välja optimalt igen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)