JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa vecka startar elbilsproduktionen i Gävle

elbilStart för Gävles elbilar

I början av sommaren blev det klart att Electroengine skulle starta produktion av drivlinor till elbilar i Gävle. I nästa vecka drar verksamheten i gång i en av de lokaler som tidigare användes av Ericsson.
– Vi har anställt ett tiotal personer som ska ansvara för produktions- och ledningsberedning. Redan innan årsskiftet är vi nog uppe i 20 anställda, säger företagets marknadschef Björn Karlström till Gefle Dagblad.

Företaget visade i veckan upp en konverterad Saab med anledning av etableringen i Gävle.

– Besökarna på Företagarforum kommer att få se en färdig lösning för att konvertera befintliga konstruktioner till eldrift. På sikt kommer detta att förlänga livslängden på fordon och göra dem fullt ut till miljöbilar och vårt mål är att se till att Saab och andra biltillverkare satsar på den här tekniken, säger Björn Karlström till Gefle Dagblad.

Företaget har utvecklat ett komplett system för eldrift som kan installeras i de flesta bilar som idag drivs med förbränningsmotor. I första steget handlar det om fabriksnya bilar men planer finns också på att ta fram en konverteringssats för begagnade bilar (se länk).

Systemet går under namnet True Electric och innehåller ett helt nytt sätt att styra och övervaka fordonets batterier som kraftigt ska öka energiuttaget och livslängden på batteripaketet.

Varje cell styrs individuellt och kan därför laddas och tömmas individuellt utan att cellerna skadas. Detta i kombination med en mycket energieffektiv batterilösning medför att det räcker med cirka 10-20 kg batterier per mil. Dagens batteriteknik kräver annars vanligtvis cirka 20-40 kg batterier per mil, hävda True Electric.

Systemet innehåller vidare synkrona elmotorer och en ny motorstyrning som innebär att det varken krävs växellåda eller traditionell differential.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)